Installatie

Installaties: brandpunten waarin verschillende tijdsbeelden samenkomen
In kleine, grote  en speciale locaties: langs gevel, plafond, wand, vloer of trappenhuizen

Voor specifieke (historische) ruimtes, rond (historische) personen of theaterkarakters of ander thema:
De ruimte in verhalen rond het gebouw in relatie tot dorp, stad, straat of landschap en de sporen, architecturale aanpassingen van bewoners en bedrijfsculturen, met authentiek materiaal gevat in nieuwe verbeeldingen, foto’s, verwoordingen en tekst van of over de karakters.

In ruimtelijke verbeeldingen als Chapeau
11 stedetocht, Van gulden naar euro, zijn historische teksten geïntegreerd in eigen teksten.

Reacties op installaties, selectie

100 jaar Bank Bercoop in woord, beeld (nieuw en authentiek, audiotape, dvd), Oldeberkoop
In het oude gebouw van nu voormalige Bank Bercoop is boven Schrieversrunte Stellingwerf gevestigd. Beneden klinkt uit de kluis (op DVD) rinkelend geld; waar luiken van loketten waren, klinkt de audiotekst over oude munten in Nederlands, Fries en Stellingwerfs. Achter die muur staan op nieuw oude reken-, typemachines met documenten. Gerhilds foto’s en tekstobjecten met bankmateriaal en spreekwoorden aspecten van een eeuw bankieren.

Nelly Ploeg, terugblik internationale mimeclown, Drachten; Aldtsjerk; Leeuwarden
In monumentale theater-kijkkasten zijn flarden van de carriere van Nelly Ploeg met humor in beeld gebracht, via zwevende authentieke kostuums, rekwisieten, programma’s, en pr-foto’s met reflecterende bijschriften. In de fotoportetten kijkt Nelly terug met de twinkeling en weemoed waarmee ze jong furore maakte in Zwitserland. Je ziet nog hoe ze in diverse werelddelen mensen raakte, tot in Belize. (Installatie-expositie, Drachten, Lawei; Aldtsjerk, GBV; Leeuwarden, Blokhuispoort)

Chapeau, 100 jaar Vereniging De Friesche Elfsteden, Tryater, Museum Stedhûs Sleat (Sloten)​
In de bij aankomst in het oog springende zwevende installatie, van schaatsen en 100 voor de 11 stedetocht van Tryater gebreide ijsmutsen, verweeft Gerhild met gevoel voor understatement en traditie, langs de wanden haar eigen en literaire, historische (oud-)Nederlandse en (oud-)Friese citaten rond ‘IJs en schaatsen’ vanaf de 17e eeuw tot in de 21e eeuw. (Aleid Swierenga, Neerlandica en vertaalster)

Audio, poëzie en erfgoedinstallatie Op en af  over de stations-trappen van het Noorderstation en het eeuwenlang reizen per spoor. Spaarzaam verdeeld over de binnentrappen staan historische en nieuwe reisvaliezen: een hutkoffer met hoge hoed en handschoenen, een aktentas, een wollen gebreide buideltas en kralentas naast plastic tasjes en zakken, rieten kinderkoffers naast rugzakken en ook een uniformpet, enkele paraplu en wapen ontbreken niet. Details van historische en nieuwe stations-trappen en perrons van het Noorderstation en station Hurdegaryp vanwaar de kunstenaar naar Groningen reist zijn in tekspagina’s met historische fotoweergegeven, op de ramen staan haar gedichten waaronder Op en af en op gezette tijden klinkt over het perron het geluid van de voetstappen van de reiziger die fluitend de trap opgaat 

Selectie installaties
Belasting & Douanemuseum, Rotterdam (reportage op TV,  bij RTL Z)
Kunsthuis 18, Centrum beeldende kunst Westland, De glazen stad en Friesland, Naaldwijk
Munt&Penningkabinet, Surhuisterveen
NHL (Noordelijke Hogeschool Leeuwarden), Leeuwarden (reportage Omrop Fryslan, FrieseTV (nationale tv))
RIK (Rijks Inspectie Kantoor Onderwijs), Utrecht
Museum Joure en Epemastate, Joure
Bank Bercoop, Oldeberkoop (zie voorbeeld) in voormalig bankgebouw (Open Stal)
SKpN, Groningen (2013 Nagelaten Kamp Vught en in (2014 Op en agfang, reizen in 19e, 20e, 21e eeuw), 2017 verlate paraplu’s
Portiersloge (2015) Groningen

Selectie installaties in exposities
Art Lease, Utrecht; Galerie Kaliria, Den Haag; Galerie 2000, Sneek; Amarillo, Amsterdam; Raadskelder Gemeente, Culemborg;
Galerij De Lawei, Drachten; Galerie de Pronkkoamer, Saaxumhuizen; Galerie Zeeland; Multicultureel in Blokhuispoort, Leewarden. 

Interesse, contact
Wilt u meer weten over een installatie op maat, e-mail totheater@cs.com of  bel (+31) 058-561176 of (+31) 06-25356418 om te bekijken wat mijn werk voor u kan betekenen.